Loaded

Leanpay pridobil investicijo serije B v vrednosti 10 milijonov €

30.07.2024. | 0 min branje

Leanpay pridobil investicijo serije B v vrednosti 10 milijonov € BlackPeak Capital in Catalyst Romania Fund II s ciljem postati vodilni ponudnik digitalnega potrošniškega financiranja v regiji Srednje in Vzhodne Evrope

Leanpay, inovativni ponudnik enostavnih plačil na obroke preko spleta in v fizičnih trgovinah, je objavil uspešen zaključek kroga financiranja serije B, s čimer je zagotovil skupno naložbo v višini 10 milijonov evrov. Ta naložbeni krog je vodil BlackPeak Capital, vodilno rastoče investicijsko podjetje v Jugovzhodni Evropi, ki mu je sledil Catalyst Romania Fund II, oba kot nova vlagatelja, pridružila pa sta se jima South Central Ventures in Lead Ventures, ki sta vlagala že v prejšnjih krogih.

Leanpay, ki je s svojim poslovanjem začel v Sloveniji, je danes prisoten tudi v Romuniji in na Madžarskem. Ponaša se s 120.000 zadovoljnimi strankami, izdanimi potrošniškimi posojili v vrednosti več kot 200 milijonov evrov ter sodelovanjem z več kot 1500 trgovskimi partnerji. Tako potrošnikom omogoča plačila na obroke za najrazličnejše nakupe. Samo lani so se prihodki podjetja povečali za 2,5-krat, od serije A dalje pa je rast prihodkov podjetja kar 4-kratna.

Miša Živić, soustanovitelj in izvršni direktor (CEO) Leanpay, je izrazil navdušenje nad novim financiranjem:

"Ta naložba je dokaz trdega dela in predanosti naše ekipe pri zagotavljanju vrhunske uporabniške izkušnje. Omogočila nam bo utrditi vodilni položaj na slovenskem trgu ter povečati naše poslovanje v Romuniji in na Madžarskem. Z njeno pomočjo bomo lahko nadaljevali z razvojem inovativnih storitev in pritegnili vrhunske talente v našo rastočo ekipo. Tako stremimo k temu, da postanemo vodilni ponudnik digitalnih potrošniških posojil v regiji Srednje in Vzhodne Evrope."

Leanpay slovi po brezhibni uporabniški izkušnji, ki ga ločuje od tradicionalnih možnosti financiranja. Platforma ponuja popolnoma digitalno izkušnjo, ki odpravlja potrebo po obisku banke ali izpolnjevanju papirne dokumentacije. Kupci uživajo v prilagodljivosti, ki jim omogoča, da že pred nakupom preverijo svoj kreditni limit in popolnoma digitalno izberejo število obrokov, zaradi česar je Leanpay priročna in uporabniku prijazna izbira.

Janko Medja, soustanovitelj Leanpay in glavni direktor za razvoj poslovanja (CBDO), je ponosen na to, kako Leanpay pospešuje prodajo trgovskih partnerjev.

"Izboljšali smo poslovanje številnih trgovcev v najrazličnejših panogah: od elektronike in pohištva do športne opreme, zdravstvenih storitev in še veliko več. Sodelujemo s trgovci, pri katerih je Leanpay eden od dveh najbolj uporabljenih načinov plačila, občasno celo najbolj uporabljen. Ko enkrat implementiramo naše rešitve s partnerji, lahko ti takoj izkoristijo prednosti Leanpaya. Poleg tega prisluhnimo povratnim informacijam trgovcev, da prilagodimo svoje pristope in uvedemo inovativne rešitve. Kar vodi k še večjemu uspehu naših partnerjev."

"Ta naložba bo izboljšala strukturo kapitala pri Leanpayu in dodatno povečala finančno stabilnost. Dodatna sredstva bodo omogočila večji naložbeni potencial in okrepila finančno stabilnost vseh podjetij v skupini Leanpay,"

je povedal Tilen Zugwitz, soustanovitelj in glavni finančni direktor (CFO) Leanpay.

Matjaž Omejc, direktor Leanpay poslovanja v Sloveniji (country manager) temu pritrjuje:

Nova sredstva bodo okrepila našo tržno pozicijo in omogočila nadajljnji razvoj storitev. Hvaležni smo za podporo naših vlagateljev in partnerjev. Skupaj bomo Leanpay popeljali na novo raven in okrepili našo prisotnost v Srednji in Vzhodni Evropi."

Niklas Pichler, partner pri BlackPeak Capital, ki igra ključno vlogo pri uspehu te transakcije, se bo pridružil upravi Leanpaya, da bo podprl podjetje pri doseganju ciljev.

"Premik potrošnikov k prilagodljivim plačilnim metodam, kot je BNPL, vse bolj oblikuje vsakdanje življenje vseh generacij ter preoblikuje spletno prodajo, ki je ključna tako za podjetja kot za stranke. Navdušeni smo, da sodelujemo z Leanpay, vodilnim slovenskim podjetjem za odgovorno kreditiranje na prodajnih mestih in pionirjem 3. generacije BNPL rešitev v naši regiji, ki uporablja “asset-light” model," je povedal Niklas Pichler.

"Ker pokrivamo zanimivo nišo v industriji posojil, smo prepričani, da bo podjetje z našo podporo doseglo svoj polni potencial in pomembno vplivalo na trg,"

je dodal.

"Prepoznali smo velik potencial za Leanpay v naši regiji, zato je bila za Catalyst naravna poteza, da se vključi v ta naložbeni krog. Še posebej nas veseli priložnost, da lahko prispevamo k ustvarjanju pomembne dodane vrednosti podjetju na ključnem trgu Vzhodne Evrope, v Romuniji. V ekipi imamo posebno strokovno znanje in lokalno mrežo. S tem lahko skupaj ustvarimo večkanalne priložnosti za Leanpay, s čimer smo začeli že v mesecih pred investicijo,"

je dejal Marius Ghenea, partner pri Catalyst Romania.

Jure Mikuž, partner pri South Central Ventures, je izjavil:

"Razvoj tehnologij, ki tradicionalnim industrijam, kot je potrošniško posojilo, omogoča digitalizacijo in večjo učinkovitost, je bil vedno jedro naše strategije. Leanpay je sijajen primer podjetja, v katerem smo našli popolno ujemanje podjetniških ambicij in strokovnega znanja – vse to so skupaj ustvarili trije soustanovitelji. S pomočjo novih vlagateljev želijo izboljšati in pohitriti prevlado na trgih, ki jih želi Leanpay osvojiti v naslednjih nekaj letih."

Balázs Haszonics, partner pri Lead Ventures, z veseljem ponovno potrjuje svojo podporo Leanpayu, ki se popolnoma ujema z njihovo investicijsko vizijo.

"Uspeh kroga financiranja serije B, ki so se mu pridružili prestižni vlagatelji, poudarja naše prepričanje v robusten poslovni model Leanpaya, njihovo sposobnost hitre rasti in inovacij v digitalnem potrošniškem posojilnem prostoru. Z velikim spoštovanjem podpiramo izjemno ekipo ustanoviteljev, katere vizija in predanost sta spodbudili izjemno rast in prisotnost Leanpaya na trgu. Prepričani smo, da je Leanpay zaradi svoje rasti in strateške vizije vodilni ponudnik storitev v regiji Srednje in Vzhodne Evrope. Veseli smo, da smo del njihove poti proti tržni prevladi."

Leanpay je eno od peščice regionalnih podjetij, ki so zaključila krog financiranja serije B. Ta krog označuje pomemben mejnik na poti podjetja, saj krepi njegov status vodilnega ponudnika plačil na obroke BNPL (Buy Now Pay Later, “kupi zdaj, plačaj kasneje”) in potrošniškega financiranja POS (Point-of-Sale) ter postavlja temelje za prihodnjo rast in širitev.

O Leanpay

Leanpay je vodilni ponudnik rešitev za potrošniško financiranje POS (Point-of-Sale). Aktivno prispeva k rasti trgovskih partnerjev v Srednji in Vzhodni Evropi in se je uveljavil kot zaupanja vredna rešitev obročnega plačevanja za vse večje število kupcev. Leanpay je pionir tretje generacije storitev BNPL (Buy Now Pay Later, “kupi zdaj, plačaj kasneje”) s poudarkom na tem, da je regulirano podjetje, odgovoren posojilodajalec, ki izvaja preglede kreditne sposobnosti in omogoča pravično financiranje nakupov različnih velikosti.

O BlackPeak Capital

BlackPeak Capital, ustanovljen leta 2014, se osredotoča na naložbe v lastniški kapital v razponu od 5 do 15 milijonov evrov v hitro rastoča mala in srednja podjetja v Romuniji, Bolgariji, Sloveniji, na Hrvaškem in v Srbiji. Njegov drugi sklad, BlackPeak Southeast Europe Growth Equity Fund, se osredotoča na partnerstvo z izjemnimi podjetniki v regiji, ki si prizadevajo za gradnjo podjetij svetovne ravni s pomočjo stalnih inovacij, organsko rasti in strateških prevzemov. BlackPeak Capital ostaja zavezan k ustvarjanju pomembnega pozitivnega gospodarskega, družbenega in okoljskega vpliva.

BlackPeak Southeast Europe, Growth Equity Fund, podpira Evropski investicijski sklad v okviru programov COSME in JEREMIE, Evropska unija v okviru Equity Facility for Growth, ustanovljenega v skladu z Uredbo (EU) št. 1287/2013 Evropskega parlamenta, Invest BG, EBRD, IFC in drugi evropski zasebni institucionalni vlagatelji.

O Catalyst Romania Fund II

Catalyst Romania je upravitelj sklada, ki je leta 2012 ustanovil prvi sklad zasebnega in tveganega kapitala, namenjen Romuniji, ki ga financira JEREMIE. Upravitelj sklada daje prednost naložbam v hitro rastoče sektorje, vključno s tehnologijo in internetom, mediji in komunikacijami ter tehnološkimi storitvami. Ekipa zagotavlja kapital za rast podjetjem, ki so ali imajo potencial, da postanejo regionalni voditelji ali globalni akterji. Catalyst Romania Fund II SCSp ("Catalyst Romania" ali "Catalyst Romania Fund II") je alternativni investicijski sklad, ki ga upravlja Catalyst II GP S.à.r.l. Obe družbi sta organizirani v skladu z luksemburško zakonodajo in delujeta kot upravitelja alternativnih investicijskih skladov.

O InnovFin Equity in JEREMIE Holding Romania

Catalyst Romania Fund II podpira JEREMIE Holding Fund Romania, naložbeni program med EIF in vlado Romunije, kjer EIF deluje v imenu in v korist romunske vlade. EIF vlaga donose, ustvarjene z operacijami, izvedenimi v okviru JEREMIE Holding Fund Romunija v obdobju 2007–2013, ter sredstvi iz InnovFin Equity, ki uživajo finančno podporo Evropske unije preko finančnih instrumentov programa Obzorje 2020 in Evropskega sklada za strateške naložbe (EFSI), ustanovljenega v okviru Naložbenega načrta za Evropo. Cilj EFSI je podpirati financiranje in izvajanje produktivnih naložb v Evropski uniji ter izboljšati dostop do financiranja.

O EIF

Evropski investicijski sklad (EIF) je del skupine Evropske investicijske banke. Njegovo osrednje poslanstvo je podpirati evropska mikropodjetja in MSP z zagotavljanjem dostopa do financiranja. EIF razvija instrumente tveganega kapitala in rasti, garancije in mikrofinančne instrumente, izrecno usmerjene v ta tržni segment. S svojo vlogo EIF spodbuja cilje EU v podporo inovacijam, raziskavam in razvoju, podjetništvu, rasti in zaposlovanju.

O South Central Ventures

South Central Ventures (SCV) je najstarejši investitor tveganega kapitala v Jugovzhodni Evropi. Upravlja več kot 100 milijonov evrov sredstev in vlaga v regionalna semenska podjetja, ki delujejo v globalno uspešnih panogah. SCV, prisoten v štirih pisarnah (Ljubljana, Zagreb, Beograd, Skopje), upravlja več kot 50 visokotehnoloških podjetij v svojem portfelju, med drugim Cognism, all eyes on screens, 57hours in Orgnostic.

O Lead Ventures

Lead Ventures s sedežem v Budimpešti vlaga v podjetja v (pozni semenski) fazi (‘’Late Seed’’) in startupe serije A, katerih izdelki in storitve so že potrjeni na trgu in zahtevajo znaten kapital za rast. Vlaga v zagonska podjetja v različnih sektorjih, vključno z mobilnostjo, energijo, fintechom in drugimi vertikalami programske opreme B2B. Istočasno išče priložnosti v regiji CEE. Pred kratkim je napovedal dokončno zaprtje svojega drugega sklada v višini 100 milijonov evrov, enega največjih nedavno zbranih sredstev v regiji. S svojim prvim skladom je Lead Ventures zgradil portfelj, ki vključuje okrog dvajset startupov. Med drugim so vlagali v slovaški CloudTalk, ponudnika programske opreme za klicne centre, madžarsko platformo za sporočanje e-trgovine Recart in češko platformo za analizo prometa z umetno inteligenco GoodVision. Najuspešnejše investicije Lead Ventures vključujejo AiMotive, tehnologije avtonomnih vozil, in Amodo, zavarovalniško podjetje na Madžarskem.